Anunțul Ministrului Educației, după plângerea depusă de Tobă referitor la experții care l-au acuzat de plagiat

Anunțul Ministrului Educației, după plângerea depusă de Tobă referitor la experții care l-au acuzat de plagiat
Publicat: 07/12/2016, 13:13
Actualizat: 07/12/2016, 15:03

„Sub nicio formă, ancheta penală nu va influența decizia CNATDCU privind teza de doctorat a domnului Tobă. Ancheta este una in rem, deci nu vizează persoane și nu consider că pune presiune pe membrii comisiei. Comisia va lua decizia care se cuvine bazată exclusiv pe fapte, pe analiza lucrării, indiferent de ancheta care are loc. Analiza s-a finalizat, dar nu am semnat încă ordinul de retragere a titlului deoarece domnul Tobă a depus o contestație. După ce se va analiza această contestație, se va ajunge la o rezoluție, iar decizia va fi semnată”, a declarat ministrul Educației, Mircea Dumitru.

La rândul lui, președintele Comisiei de Științe Juridice din CNATDCU, Dan Mircea Bob, a declarat, pentru agenția de presă MEDIAFAX, că dacă va fi chemat la Parchet în dosarul deschis ca urmare a plângerii lui Petre Tobă, va face la rândul său sesizare pentru denunț calomnios pentru că „nu ajunge că a plagiat, mai face și plângeri”

„Dacă este așa și voi fi citat, voi face plângere pentru denunț calomnios. Ce am făcut noi este perfect legal. Avem temei legal. Potrivit ordinului de ministru, președintele consiliului general poate numi orice comisie de lucru, în funcție de necesități. Este text expres care oferă bază perfect legală. Avem aici anexa 1 din Ordinul ministrului nr. 3482 din 2016. La capitolul 3 întâlnim atribuțiile și competențele CNATDCU, aveți art. 13 alin 1 unde se notează că președintele are următoarele atribuții: punctul e- președintele poate înființa comisii de lucru, pe durată determinată, care pot include membri CNATDCU sau experți externi. Pe baza acestui text s-a votat numirea unei comisii de lucru. Este o chestiune perfect legală. Plângerea este de-a dreptul fantezistă iar domnul Tobă dacă vrea să se joace cu focul, să se joace cu focul”, a declarat, în exclusivitate pentru MEDIAFAX, Dan Mircea Bob, președintele Comisiei de Științe Juridice din CNATDCU.

La jumătatea lunii octombrie, Petre Tobă a depus plângere penală la Parchetul General împotriva membrilor Consiliului General al Consiliul Național de Atestare a Titlurilor, Diplomelor și Certificatelor Universitare (CNATDCU) care au votat constituirea ultimei comisii tehnice în cazul analizei doctoratului său, dar și a membrilor acesteia din urmă. Procurorii Parchetului General au început deja urmărirea penală în dosarul constituit, pentru presupuse fapte de abuz în serviciu.

„Nu ajunge că a plagiat, a și formulat plângere penală. Nu ne jucăm cu justiția aici. Noi ne chinuim aici să verificăm, să stabilim dacă s-a plagiat sau nu, și dânsul face și plângere. Regulamentul de organizare și funcționare al CNATDCU este clar. Este o chestiune atât de banală, mă mir ca domnul Tobă se pretează la așa ceva. Totuși, nu avem nimic de făcut?! Ne plictisim?! Plângerea este neîntemeiată, există temei perfect legal pentru ca altfel nu am fi indrăznit să luăm o astfel de decizie”, a mai spus Dan Mircea Bob.

Viorel Barbu, fost președinte CNATDCU, spune că va merge la audieri dacă va fi chemat. „Nu am niciun punct de vedere. Nici nu știam, acum aflu de la dumneavoastră. Eu nu mai sunt în CNATDCU, sunt plecat din tara de două luni. Când am să fiu chemat la parchet, o să mă prezint”, a afirmat Viorel Barbu.

Surse judiciare au precizat pentru agenția MEDIAFAX că Petre Tobă a fost chemat și audiat deja la sediului Parchetului General, în perioada următoare urmând să fie audiați și cei din Consiliul General și comisia tehnică.

Fosta conducere a Parchetului General, instituție care a deschis urmărirea penală în acest dosar, a fost implicată la rându-i într-un scandal de plagiat. Bogdan Licu, fost procuror general interimar și fost procuror general adjunct, a fost acuzat de plagiat, iar în luna martie a cerut să îi fie retras titlul de doctor, deși spunea că acuzațiile nu sunt reale.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O profesoară va sta la închisoare 13 ani după ce s-a aflat ce i-a făcut...
Mărturia sfâșietoare a văduvei lui Sorin Anghel, bărbatul măcelărit de interlopi: „Au venit după el...
Cum trăiește, de fapt, acum, Alexandru Tudor. A ales viața monahală, deși nu se poate...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Ce a primit, de fapt, o turistă care a plătit pentru o cameră cu „vedere...
Se schimbă banii de la 5 iunie 2024! 1.000.000 de români sunt afectați
Shannen Doherty, ultima DORINȚĂ înainte de a muri. „Pe mine cancerul m-a făcut să... ”
A rămas fără plămân, după ce a fost operat de cancer, deşi avea TBC. Despăgubiri...
Cuvintele înfiorătoare ale unui criminal înainte de a împinge un băiat de 10 ani de...
„Vând cireșe cu 2 lei kilogramul” Anunțul viral al unui român. Acesta are, însa, o...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Cea mai agresivă Dacia DUSTER de la expoziția MILITARĂ din București - VIDEO
Ungaria vorbeşte despre al Treilea Război Mondial. Ce trebuie să evite Occidentul
Instrument REVOLUȚIONAR, la un pas de a SCHIMBA LUMEA pentru totdeauna!
TAXA REDUSĂ cu până la 50%. Guvernul a anunțat decizia oficială: Rezolvăm această situație
Pensionarii cu venituri mărite în iunie. Când se va face plata
Simona Gherghe, mesajul emoționant de ziua fiicei sale. Ce i-a transmis și în ce ipostază...
Creatura cu aspect înfricoșător găsită pe o plajă. Ce au descoperit oamenii de știință care...
Tavi Colen, mărturisiri despre situația financiară după ce a plecat din trupa Talisman. „Ne dădeam...
Alin Oprea, confesiuni cu lacrimi în ochi: ”Nici nu mă născusem când deja nu mai...
BANCUL ZILEI. Ora de fizică. Profesoara îi întreabă pe elevi de unde vine curentul. Doar...
Astronomii au observat pentru prima dată coliziunea dintre două găuri negre din Universul antic
×